Het meest complete overzicht van prijzen in Londen
Ga naar prijzen in:

Prijzen openbaar vervoer in Londen

Londen kent een uitstekend openbaar vervoer netwerk, wij geven op deze pagina informatie betreffende het openbaar vervoer in Londen.

De snelste en eenvoudigste manier van reizen door Londen heen is de Metro, u vind overal door Londen metro stations die aangegeven staan met een bord met hierop duidelijk vermeld underground. (Engelsen noemen de metro vaak de tube) Londen kent ongeveer 275 metro stations op circa 12 metrolijnen. De metro’s rijden ongeveer vanaf kwart voor 5 in de ochtend tot half 1 in de nacht.

Om de verschillende vervoersmiddelen tarieven te integreren binnen Londen is een zonetarief systeem ingevoerd. Er is een centrumzone en 5 ringzones er omheen. Zone 6 is de buitenste. De "Travelcard"-dagkaarten en -abonnementen zijn geldig op alle vervoersmiddelen (trein, metro, tram, bus en DLR) binnen de gekozen zones.

In Londen is een elektronische kaart, de "Oyster card". Hiermee moet er in- en uitgecheckt worden, net als bij de Nederlandse OV-chipkaart. Belangrijke verschillen;

Op de bussen en trams hoeft alleen ingecheckt te worden. Er is een standaard tarief, ongeacht de afstand binnen Londen.

Er wordt dagmaximum (Capping) toegepast, die 50 pence minder is dan de vergelijkbare dagkaart voor de betrokken zones. De reiziger hoeft dus niet vooraf te bepalen of een dagkaart zinvoller is.

Het reizen op saldo kan niet voor alle treinreizen binnen Londen gebruikt worden. In het algemeen is het saldo-reizen wel mogelijk als het vertrek en aankomststation ook metrostations zijn. Het saldo-reizen is ook ingevoerd op de London Overground. Om het gebruik van de Oyster card te bevorderen, zijn de cash-tarieven flink verhoogd. Eén enkele rit in de metro kost nu 4 £. Je kunt hiermee wel in alle zones reizen. Met Oyster is het normale minimumtarief 1,5 £.

U kunt kaartjes kopen in de stations, DLR stations of toeristen centra’s zelf maar makkelijker is dit te doen bij kiosken in meervoud zodat u niet hoeft te wachten.

Busvervoer binnen Londen, u kunt in Londen met de bus reizen van ongeveer half 6 in de ochtend en half 9 in de avond, daarna kunt u gebruik maken van nachtbussen. De treinen rijden praktisch gedurende de gehele dag en nacht, de trein is het meest ideaal om naar andere steden of het vliegveld te reizen. Tevens kunt u gebruik maken van de trein om snel vanuit Nederland of België naar Londen te reizen en terug.

De grootste drukte in het openbaar vervoer heeft u in de 2 spitsen die Londen kent, dit is in de ochtend van ongeveer half 7 tot 9 uur en in de avond van 4 uur tot ongeveer half 8 in de avond. Let u altijd goed op uw eigendommen aangezien er in het openbaar vervoer veel zakkenrollers voorkomen.